Pe lângă proprietăţile curative, plantele folosite pentru ceaiuri, uleiuri şi tincturi au avantajul că sunt mai ieftine decât medicamentele din farmacii. Preţurile medicamentelor determină tot mai mulţi arădeni să apeleze la leacurile naturale. În pieţe, lumea caută standurile cu plante medicinale. „Ceaiurile se beau din moşi-strămoşi, din vremurile când nici nu existau medicamente”, explică Gheorghe Fericean, bihorean de origine, dar locuitor al Aradului. „Eu mi-am format aici o clientelă fidelă, sunt oameni care vin şi cumpără de la mine încă de când am ieşit la pensie”, a adăugat acesta.
Plante tratate după norme europene
De-a lungul verii, cea mai mare trecere o au ceaiurile din plante care scad obezitatea, dar şi cele care îmbunătăţesc activitatea ficatului. „Mie mi-au prins foarte bine. Am urmat dieta şi am dat jos 4 kilograme într-o lună. Am continuat şi mă menţin. Mi se pare mult mai sănătos aşa, decât să bag în mine tot felul de medicamente. Ce e natural, e sigur”, a afirmat arădeanca Ioana Tătar.
Comercianţii prelucrează plantele medicinale cu foarte multă minuţiozitate, respectând normele impuse de Uniunea Europeană.
„De când am intrat în UE, ne-am făcut laboratoare speciale pentru uscare”, a spus Gheorghe Fericean, care oferă o gamă largă de leacuri din plante ca rostopască, roiniţă, afin, ciuboţica cucului, păducel, merişor, cruşin, urzică, talpa gâştei, tei, mentă sau sunătoare.
Preţul unui pachet variază între 3 şi 5 lei şi din el se poate face ceai timp de două săptămâni.
Ultimele trei plante vor fi la mare preţ pe timpul iernii, din cauză că măresc sistemul imunitar în faţa atacurilor din sezonul rece.
Plantele medicinale au eficienţă mare
Plantele medicinale pot lupta cu succes contra multor afecţiuni. Mulţi arădeni aleg infuziile din plante