Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de cărţile în limbi străine fie că sunt de ficţiune sau de specialitate. Traducerea proastă sau faptul că librăriile din România comercializează destul de puţine asemenea cărţi îi determină pe cei interesaţi să intre pe site-urile librăriilor online din afară, gen Amazon E-Bay, AbeBooks şi altele, şi să îşi comande volumele dorite. Librăriile online există şi în România, însă cele care au cărţi exclusiv în limbi străine sunt destul de puţine, iar afacerea este de nişă.
Bogdan Dumitru este managing partener la Books Express, o librărie online care se laudă cu circa 3 milioane de titluri în limba engleză, dintre care peste 1,5 milioane sunt pe stoc.
Cărţile de ficţiune, la fel de căutate ca cele de specialitate
Fie că sunt elevi, studenţi sau au deja o carieră bine construită, românii caută cărţile în limba engleză. „ Ţinând cont de aria de activitate foarte dezvoltată, de zona geografică în care am livrat cărţile, putem spune că românii sunt interesaţi de cărţile în limba engleză ”, afirmă Bogdan Dumitru.
Din punct de vedere al cerinţelor consumatorului, acestea reprezintă 50% carte de ficţiune şi 50% carte de specialitate.
„ Avem destul de mulţi clienţi care comandă cărţi de ficţiune pe care nu le regăsesc la noi în ţară. Putem spune că ponderea este de 50-50, ficţiune şi specialitate ”, adaugă managing partnerul Books Express.
Românii caută cărţile de specialitate care îi ajută să plece în afară
Bogdan Dumitru spune că românii caută volume de specialitate care să îi ajute să plece în afară. „În afară de cele prin care obţin un atestat de limba engleză care se cere în Anglia sau în State (SUA, nr.), cele mai căutate sunt cărţile de specialitate care îi ajută să se perfecţioneze, să obţină un atestat pentru a-şi continua c