Orădenii care vor cărți bune, dar ieftine, au la dispoziție trei anticariate în Oradea. Al patrulea s-a închis în urmă cu o lună.
Mirosul de carte veche și paginile îngălbenite de vreme atrag orădenii în continuare în anticariatele din oraș. Unii vin să vândă cărți, alții să cumpere. „Vând cărți în special persoanele fizice, mai rar instituții”, spune Teofil Stanciu, fondatorul celui mai nou anticariat deschis în Oradea. El a cumpărat cărți de la tineri care au moștenit biblioteci, dar și de la pensionari care au nevoie de un ban în plus. Cei care vând cărți au în bibliotecă volume din toate genurile, de la beletristică la cărți tehnice și de medicină.
Valoare sentimentală
„Mă doare sufletul că trebuie să le vând. Totdeauna am iubit cărțile. Dar am o pensie așa de mică”, spune Gheorghe Pop. El a vândut de câteva ori cărți la anticariat. „Nu le vând decât atunci când îmi ajunge cuțitul la os. Dacă sunt bolnav eu sau soția și nu ne mai ajung banii și pentru întreținere, mai vindem câteva. Am început cu cele de care nu eram foarte atașat. Sunt câteva pe care nu cred că le voi putea vinde niciodată”, spune bătrânul. Pe timp de vară nu e obligat să vândă, dar iarna trebuie. „Parcă rup din mine când le vând”, mărturisește el.
De toate categoriile
„Cumpărătorii sunt din diverse categorii. Sunt în special elevi și studenți care au nevoie de bibliografie și nu își permit să cumpere la prețurile din librării. Avem și pasionați și bibliofili care vor să-și completeze colecția”, spune Teofil Stanciu. O altă categorie a cumpărătorilor o constituie cei care călătoresc și nu vor să citească ziare sau reviste în timpul călătoriei. Cel mai bine trec volumele de beletristică, dar în funcție de sezon se caută și altceva. „În timpul anului școlar sau academic, trec foarte bine cărțile cerute de programa școlară și atlasele care nu s-au mai editat de m