NASA nu are suficiente fonduri pentru a-şi trimite astronauţii pe Lună până în 2020, aşa cum intenţiona fosta administraţie Bush, şi nici destinaţia nu pare a fi printre cele mai oportune alegeri, relevă o analiză recentă a proiectelor spaţiale, informează „The Washington Post“. Mai citeşte şi:
Constanţa: Liceenii constănțeni au câștigat din nou premiul NASA!
Endeavour s-a detaşat de ISS pentru a face fotografii
2009 - Anul Astronomiei: de la luneta lui Galilei, la telescopul Hubble (VIDEO)
Analiza a fost realizată de „The Human Space Flight Plans Committee“ (Comitetul de Planificare a Zborurilor Spaţiale), ce are însă doar un rol consultativ.
Cu toate acestea, comitetul este cel mai influent organism de acest tip din Statele Unite. Comitetul este format din 10 specialişti şi prezidat de astronautul Norman Augustine, acum retras din activitate.
Membrii organismului au avut în ultimele luni zeci de şedinţe pentru a pune la cale o strategie viabilă pentru NASA, pentru următorii 20 de ani.
ISS încurcă aselenizările
Totuşi, potrivit membrilor Comitetului, nu există nicio soluţie realistă prin care americanii să ajungă din nou pe Lună până în 2020, scop fixat încă din vremea administraţiei George W. Bush, în 2004.
Aselenizarea ar fi posibilă, teoretic, doar dacă Agenţia Spaţială dezafectează staţia orbitală internaţională, făcând-o să se prăbuşească în Pacific, în 2016.
Printre proiectele de care sunt atraşi membrii Comitetului se numără şi aşa-numitul Deep Space, care i-ar deplasa pe astronauţi cu mult dincolo de orbita inferioară a Pământului, în apropierea unor asteroizi învecinaţi cu planeta.