Raul Tarnovschi conduce operaţiunile unei companii din Chile, cea mai mare ţară minieră din lume, despre care spune că „e Paradisul pe Pământ”. Sursa: Arhiva personală
1 /.
La cei 39 de ani ai săi, din care doar 16 petrecuţi în România, inginerul geolog Raul Tarnovschi este acum unul dintre cei mai bine plasaţi români în mineritul din Chile. Geolog-şef al Companiei Anglo-American - a treia ca mărime din lume -, conduce cel mai important proiect pe care îl are concernul multinaţional în ţara sud-americană. Despre ţara care l-a adoptat în 1990, Raul arată că este una dintre cele mai dezvoltate de pe continent. Şi pe acolo a trecut criza, dar fără să lovească dezastruos.
„Deja economia dă semne de redresare. Chile este o ţară minieră, cea mai mare producătoare de cupru din lume şi cu cele mai mari mine”, afirmă Raul.
Cu mineritul în sânge
Actualul geolog a ajuns în Chile, la peste 13.000 km depărtare, când avea doar 6 ani. Era perioada regimului comunist al lui Allende, iar România se număra printre ţările socialiste care acordau sprijin economic republicii de la Antipozi. „Tata era inginer minier şi a fost trimis ca specialist la Coemin, o societate mixtă româno-chiliană care prelucra minerale polimetalice”, poves teşte Raul Tarnovschi.
A făcut şcoala primară în deşertul Atacama, după care toată familia s-a întors în România.
Chile, actul II. Şi ultimul
În 1986, tatăl lui Raul este rechemat în Chile, după ce regimul socialist al lui Allende a fost anihilat de americani. „Coemin a fost vândută unui investitor privat, care a vrut ca tata să se ocupe de activitatea ei în continuare”, explică inginerul.
Despărţirea a fost dureroasă, pentru că tânărul adolescent a fost obligat să rămână în ţară, cu bunica sa. A făcut liceul la Deva şi primul an de facultate la Pe