Bobocii care n-au prins loc la cămin îşi caută apartamente
Tinerii botoşăneni care au reuşit să intre la o facultate în capitala Moldovei încep „să vâneze“ o locuinţă cu două luni înainte de startul anului universitar.
Mădălina Nistor este studentă în primul an la Facultatea de Geografie din Iaşi şi până acum nu a mai fost niciodată în acest oraş. „Nici nu ştiam unde este Universitatea. Am mers cu tatăl meu, care a lucrat în Iaşi în urmă cu 20 de ani. Până la urmă ne-am descurcat. Mi-am depus dosarul şi am intrat la taxă. Nu am primit loc la cămin“, povesteşte tânăra.
Pentru a se asigura că va avea unde să locuiască în timpul facultăţii, Mădălina a început să caute pe internet garsoniere. „Am văzut foarte multe apartamente, dar scumpe. Am găsit o garsonieră cu 250 de euro în cartierul Nicolina. Este foarte departe, iar condiţiile lăsau mult de dorit“, adaugă Mădălina.
După mai multe încercări, tânăra s-a decis să încerce să caute apartamente mai mari, în care să locuiască împreună cu alţi colegi, cu care să împartă chiria şi cheltuielile cu utilităţile. „Este mult mai bine aşa. Am găsit în cele din urmă un apartament cu două camere în Păcurari. O să stau cu alte două fete, iar chiria ajunge în total 450 de euro“, mai spune fata. Mii de studenţi botoşăneni care nu prind locuri de cazare sunt nevoiţi în fiecare an să închirieze garsoniere sau apartamente pentru a putea rămâne să studieze în Iaşi.
Camera de cămin, un vis îndepărtat
Pentru mulţi dintre ei camera de cămin rămâne doar un vis pentru că tinerii trebuie să aibă note cât mai mari pentru a putea primi repartiţia de cazare. „Am avut fiul mai mare care a fost la „Asachi“ şi a stat în cămin. Plăteam câte 60-70 de lei pe lună şi mi se părea acceptabil. Acum o am pe fată în anul II la Ştiinţe Politice, dar stă în chirie. În fiecare lună trebuie să dau câte cel puţin 400 de lei, nu