Primăriile trebuie să înceapă să dea afară din oameni. Aşa s-ar traduce o declaraţie făcută duminică de ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica. Vicepremierul a spus la Buşteni că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii publici locali s-au stabilit principii pentru descentralizarea administraţiei publice. O consecinţă este reducerea numărului angajaţilor în primării.
Primăriile trebuie să înceapă să dea afară din oameni. Aşa s-ar traduce o declaraţie făcută duminică de ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica.
Vicepremierul a spus la Buşteni că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii publici locali s-au stabilit principii pentru descentralizarea administraţiei publice. O consecinţă este reducerea numărului angajaţilor în primării.
Ministrul Administraţiei şi Internelor precizează că au fost puse bazele şi principiile modului în care va fi efectuată descentralizarea administraţiei publice locale. Au fost realizate de asemenea normative pentru personalul angajat al primăriilor.
Dan Nica spune că Guvernul nu poate impune în baza acestor normative de personal reducerea automată a numărului de funcţionari publici.
Ceea ce poate să facă însă Guvernul este să nu mai aloce bani pentru investiţii, în cazul în care un primar decide să-şi păstreze numărul de angajaţi peste limita stabilită.
Elementele concrete vor fi prezentate după discuţia din coaliţia de guvernământ. Ulterior, pachetul de legi privind reforma sistemului administrativ va fi elaborat şi supus aprobării Guvernului.
Primăriile din localităţile cu peste zece mii de locuitori ar putea rămâne cu 24 de funcţionari, în timp ce primarii de comune cu până la 1.500 de locuitori ar putea avea 12 funcţionari angajaţi, potrivit unor surse oficiale citate de agenţia Mediafax.
Pentru localităţi cu o populaţie de trei mii până la cinci mii de locuitori,