Angajaţii de la zoo îşi câştigă traiul riscându-şi viaţa O parte dintre Angajaţii Adiminstraţiei Domeniului Public îşi câştigă existenţa, lucrând cu animalele sălbatice aflate în captivitate. Îşi riscă viaţa zilnic, pentru că nu este uşor să înveţi să te înţelegi bine cu tigrul sau cu ursul. În timp însă, şi cu multă dragoste pentru animale, angajaţii au ajuns să trăiască în deplină pace cu “obiectul muncii lor”.
Povestea grădinii zoo începe în 1965
Gradina Zoologica a fost anfiintat în anul 1965, în Parcul Strand. În anul 1970, Gradina a fost mutată în Parcul Trivale. Cel care s-a ocupat de acest transfer a fost Mircea Pungoci, pe atunci şef al ADP Piteşti. “Am vrut să mut animalele într-un loc cu mai mult spaţiu, cu posibiltăţi de extindere. Am făcut un lucru bun, la fel cum au făcut şi alţii la vremea aceea,” spune Mircea Pungoci.
"Îmblânzitorul” carnivorelor de la zoo“
De 11 ani Marian Mutulete lucrează cu animalele carnivore captive. Munca lui presupune cel mai mare risc, dar după atâţia ani de experienţă, omul a învăţat totul despre animalele pe care le are în grijă. “La tigru dăm cam 15-20 de kg de carne pe zi, iar lupii au nevoie cam de 1 kg de carne. Este periculos să stai lucrezi cu aceste animale, dar riscul scade considerabil, dacă le înveţi comportamentul şi dacă se obişnuiesc şi ele cu tine”, spune angajatul.
12,5 hectare de parcurs zilnic
Angaţii de la zoo, 11 pe tură, 15 în total, parcurg 12,5 hectare zilnic.Fac curăţenie, hrănesc animalele şi însoţesc de la distanţă grupurile de vizitatori. Ei muncesc în echipe de câte doi şi sunt specializaţi pe anumite animale, pentru ca acestea să fie obişnuite cu o anumită voce şi un anumit miros. Oamenii şi fiarele sălbatice învaţă unii despre alţii în timp şi de aceea este esenţial ca anumiţi angajaţi să îngrijească mereu aceleaşi animale. “Este o muncă tenace şi este mereu