Câteva sute de oameni au urcat sâmbătă, 15 august, de Sfânta Maria, în masivul Parâng pentru a lua parte la una dintre cele mai frumoase petreceri câmpeneşti, nedeile, care sunt organizate în Valea Jiului. Sursa: Marius Mitrache Pentru al treilea an consecutiv în masivul Parâng, la troiţa ridicată la cota 1700, pe platoul unde odată se afla cabana „Căsuţa din poveşti”, momârlanii din satul Jieţ au întins mesele şi i-au invitat pe toţi cei aflaţi în zonă să guste din preparatele lor tradiţionale şi să le cunoască obiceiurile.
Promovarea turismului prin obiceiuri şi tradiţii
Organizatorii „Nedei Troiţei” au fost în acest an Asociaţia Petro Aqua, Asociaţia cabanierilor din Parâng Alpina şi comunitatea de momârlani din Jieţ, promovarea potenţialului turistic fiind scopul principal al nedeii tradiţionale. „Este lume multă, timpul ne ajută. Anul acesta, comunitatea de momârlani a hotărât să se implice, iar manifestarea a căpătat o semnificaţie aparte. Astfel valorile tradiţionale sunt promovate, nu se pierde portul popular de aici, ba dimpotrivă deja sunt mulţi interesaţi de cum să achiziţioneze un costum popular momârlănesc”, declară Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei Petro Aqua.
La rândul lor, reprezentanţii cabanierilor i-au întâmpinat pe toţi cei care au urcat la munte cu mici şi bere din belşug. „Vrem să atragem atenţia atât asupra frumuseţii zonei dar şi să promovăm tradiţiile şi obiceiurile. Această manifestare este doar un prim pas în ce priveşte acţiunile de viitor pe care le vom demara aici. Toţi cei care vor urca la munte, fie ei turişti sau localnici, trebuie să se simtă cât mai bine iar de acest lucru ne vom ocupa de acum înainte cât mai bine iar în acest mod atât muntele Parâng cât şi noi să ne câştigăm locul pe care îl merităm în turismul românesc”, declară Adrian Rus, investitor în turism.
„Este