Bănăţenii şi-au început ziua la biserică, după care s-au răcorit cu celebra lubeniţă de Gottlob, vedeta acestei veri. Cunoscut în toată ţara pentru gust şi calitate, pepenele de Gottlob are parte în acest weekend de un festival dedicat în totalitate lui. Aflat la prima ediţie, Festivalul Lubeniţei reuneşte familii de români şi germani, care se bucură de fructe dulci, concerte de muzică populară şi competiţii de mâncat sau aruncat pepeni.
„Comuna este foarte frumoasă, se vede că au stat nemţi aici, iar sărbătoarea de azi, peste aşteptări”, a spus Mihai Stana, venit din Chişineu Criş, special pentru Festivalul Lubeniţei. „Mâncăm lubeniţă de Gottlob de zeci de ani. Nu se compară cu cea de import”, a spus Viorica Stana.
Gottlobenii, pentru care cultivarea lubeniţei a devenit o tradiţie de familie, şi-au propus să îi înveţe pe toţi bănăţenii să deosebească pepenii autentici de cei aduşi din străinătate. „Coada lubeniţei, coaja colorată sunt doar câteva indicii care arată cât e de copt fructul”, a spus Mircea Truţă, care cultivă pepeni de 15 ani.
O felie pentru fiecare român
Gottlobenii au recoltat vara aceasta suficientă lubeniţă, cât să ajungă pentru toţi românii. „Datorită recoltei de anul acesta, Gottlobul ar putea da câte o felie de pepene pentru fiecare român”, a declarat Sebastian Dumbravă, referent agricol. Astfel, la Gottlob s-au cultivat în 2009 peste trei sute de hectare de pepeni, iar un singur hectar dă şi 50 de tone de lubeniţă autentică.
Cu seminţe din Olanda şi Ungaria, cultivate pe un sol considerat de localnici binecuvântat, lubeniţele de Gottlob au cucerit întregul Banat. Festivalul dedicat pepenilor a început ieri şi continuă până diseară .
Tradiţie şi inedit
Credincioşii şi-au început ziua la biserică, iar după-amiaza i-a