Oricât de neaşteptat ar părea, în capitala Chinei se vorbeşte româneşte. Se învaţă româneşte şi se fac emisiuni radio. Călătorul aflat la mii de kilometri depărtare de ţară are plăcuta surpriză de a auzi chinezi nativi vorbind o limbă română curată, corectă, ca acasă, atât la Universitatea de Studii Străine din Beijing (USSB), cât şi la Radio China Internaţional (RCI).
Într-o zi însorită de vară, păşind prin porţi larg deschise, pătrund într-o vastă grădină înflorită, aflată undeva în vestul Beijingului. Cântec de păsări şi, rar, voci clare de oameni tineri răsună sub umbra copacilor. La o fereastră, o fată priveşte visătoare albastrul curat al cerului de dimineaţă. Un băiat cu mapa sub braţ se grăbeşte spre cine ştie unde.
Este campusul-grădină al uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din China, USSB, care ocupă o arie de peste 300.000 de metri pătraţi. Suprafaţa căminelor este de 40.000 de metri pătraţi, cea a bibliotecilor de aproape 10.000 de metri pătraţi, există spital, stadion, terenuri de tenis. Totuşi, este o universitate mică, are 1.060 de studenţi, în comparaţie cu altele din China, ţara care "produce" aproximativ 6 milioane de absolvenţi pe an, după cum a precizat prof. Zhong Meisun, vicepreşedintele USSB, grupului de jurnalişti din şase ţări central şi est-europene, inclusiv România, aflaţi într-o vizită de documentare la invitaţia Ministerului chinez al Afacerilor Externe.
Dar este o universitate de nivel mondial, excelând în limbile străine şi studii multidisciplinare în cei 60 de ani de la înfiinţare. La 15 dintre cele 43 de limbi, inclusiv chineza pentru străini, care se predau aici, se susţin masterate şi doctorate. Absolvenţii lucrează în structuri guvernamentale (mai ales în diplomaţie), în mari companii sau la alte universităţi. Prof. Zhong Meisun spune cu mândrie că USSB a dat 300 de ambasadori. Cât despre corpul pr