Înainte şi după slujbele de Sfânta Maria, mii de credincioşi au petrecut, ieri, în jurul mănăstirilor, printre cerşetori şi tarabagii. Înainte de slujba de Sfânta Maria, pelerinii s-au veselit, cu bere, mici şi manele, la terasele din preajma lăcaşurilor de cult. În curtea Mănăstirii Curtea de Argeş oamenii s-au întins pe iarbă şi ascultau, ca la concert, slujba. Nu îi deranja că la doar câţiva metri de locul sfânt sfârâiau grătarele, iar oamenii erau ceva mai vorbăreţi în faţa dozelor cu bere.
,,S-a terminat postul. E normal să ne distrăm. Am venit aici că e lume multă şi e atmosferă de sărbătoare“, a spus un chfliu.
Alţii, mai obosiţi după noaptea dinainte, pur şi simplu au tras un pui de somn la răcoare. Oricum este o tradiţie ca oamenii veniţi din toate colţurile ţării să doarmă în parcul mănăstirii, în maşini sau chiar în jurul Bisericii lui Manole.
Cei smeriţi nu au ratat slujba şi au ales să se închine la moaştele Sfintei Filofteia.„Sunt aici pentru că fata mea suferă de o boală gravă şi mă rog La Sfânta Fecioară să o scape. Am stat aici toată noaptea şi m-am rugat cât am putut apoi am dormit puţin pe iarbă”, a spus Mariana Zgarbă, din judeţul Gorj.
Au dormit în mănăstire
Pelerinii care au mers la Mănăstirea Tismana, judeţul Gorj, au înnoptat în sfântul lăcaş, iar alţii şi-au instalat corturile în zăvoiul din preajma mănăstirii ca să petreacă la un grătar şi un pahar cu bere.
„Este foarte frumos aici, am încins şi un grătar. Eu şi soţia venim aproape în fiecare an la sărbătoarea Sfintei Marii“, a declarat Nelu Ilceanu din Mehedinţi.
Îndemnaţi la smerenie
Petrecăreţi au fost şi la Mănăstirea Srehareţi, Olt. Preoţii spun, însă, că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu este motiv de petrecere. „Această sărbătoare trebuie întâmpinată cu sobrieta