* valoarea acestor proiecte se ridică la peste 45 milioane de lei
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat recent că există o soluţie pentru ca proiectele care nu au obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) să fie finanţate prin SAPARD-ul românesc. La nivel naţional, potrivit estimărilor oficialului ministerial, ar fi vorba despre un număr de 923 de proiecte, cu o valoare de 298 milioane euro, declarate eligibile pe Măsura 121 de modernizare a exploataţiilor agricole, dar care nu au primit finanţare europeană prin PNDR.
"Pe Măsura 1.2.1. au fost contractare 1.255 proiecte cu o valoare publică de 351,53 milioane euro, dar pentru că sumele nu au fost suficiente am ajuns la concluzia că pentru cele 923 de proiecte rămase, pentru ca oamenii să nu piardă banii, trebuie să apelăm la programul Sapardul Românesc sau Fermierul", a declarat ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu. De menţionat este că din totalul de 923 de proiecte la care Sârbu a făcut referire, 39 sunt din Brăila, având o valoare de 45,13 milioane lei.
Prin programul "Fermierul", agricultorii pot lua credite cu o dobândă de 5% pentru achiziţionarea de animale cu valoare genetică ridicată pentru popularea fermelor de la cele şase bănci semnatare ale convenţiei cu Ministerul Agriculturii. Băncile de la care fermierii pot lua aceste credite sunt CEC, BRD, Carpatica, BCR, Bancpost şi Raiffeisen.
Reamintim că Programul "Fermierul" a fost lansat în 2006, sub mandatul ministrului Gheorghe Flutur, când a intrat în vigoare ordinul emis de MAPDR privind stimularea investiţiilor în agricultură. Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau să realizeze investiţii în agricultură