Pe Bulevardul Carol I din Câmpina, la numărul 108, se află Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu". Pe aceeaşi stradă, la câteva sute de metri depărtare, lângă şcoala de poliţie, se mai găseşte şi Castelul "Iulia Hasdeu". În ultimii ani,s-a răspândit zvonul că şi Nicolae Grigorescu ar fi practicat spiritismul, deşi nu există nici o mărturie în acest sens. Poate pentru a-i seduce pe turişti cu bârfe din alte veacuri.
Clădirea muzeului memorial "Nicolae Grigorescu" este o copie după casa construită de pictor în ultimii ani de viaţă şi care a fost distrusă de un incendiu în 1918, în timpul ocupaţiei germane. Casa a fost reconstruită în 1954 după planurile originale, după fotografii şi mărturii. Înainte de a cumpăra terenul pe care avea să-şi ridice casa din lemn în care şi-a pictat ultimele tablouri, Grigorescu locuise cu chirie în Câmpina încă din 1890.
Artistul a construit repede casa, din lemn, începând mai întâi cu atelierul de pictură. "Se spune că terenul a fost cumpărat cu banii câştigaţi din vânzarea tabloului «Atacul de la Smârdan»", ne-a povestit muzeografa Liliana Marin. Circa 200 de tablouri ale lui Grigorescu se află aici, ne-a spus Liliana Marin, precum şi numeroase obiecte personale ale pictorului, mobilă adusă de acesta din Franţa. Cel mai impresionant este atelierul artistului, unde sunt expuse, pe lângă tablouri, şevaletul, pensulele, tuburile cu vopsea şi multe perechi de ochelari ale pictorului, pe care, în ultimii ani de viaţă, vederea începuse să-l înşele.
COLECŢIONAR DE ARTĂ
"În 1907, pictorul a murit, iar în casă au continuat să locuiască fiul său, Gheorghe, şi soţia acestuia, una dintre fiicele lui Vlahuţă. Atelierul este aşa cum era cel al lui Grigorescu, reconstituit după copii. Mobilierul pe care îl vedeţi, aşa puţin cât a mai rămas, este adus de Grigorescu de la Paris, unde a avu