De la începutul anului, dobânzile s-au redus la jumătate, în timp ce pentru credite nu s-au diminuat cu mai mult de 20%-30%. Sursa: Adi Pâclișan
Deşi, la începutul anului, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, spunea că scăderea dobânzilor la depozite şi la credite se va petrece în tandem, datele arată cu totul altceva.
Începând de astăzi, EVZ vă prezintă ofertele actuale ale băncilor care activează în România, cum au evoluat dobânzile pe fondul crizei şi ce surprize mai pregătesc pentru acest an.
Bonificaţiile la depozitele RBS, cu 50% mai mici
La Royal Bank of Scotland (RBS) România, dobânzile la depozitele în euro au scăzut cu mai bine de 50% de la începutul anului până la ora actuală. Astfel, dacă pentru o economisire pe un an, în ianuarie banca dădea o dobândă de 5,25%, în luna august aceasta a scăzut până la 2,1%. Pentru depozitele pe o săptămână, dobânzile s-au depreciat de la 2,5% pe an la 0,5% pe an. Aceeaşi diminuare s-a produs şi la depozitele în lei, unde dobânda de 13,5% pe care RBS o plătea pentru economisirea pe un an, la debutul lui 2009, a ajuns, în prezent, la 9,1%.
Scad şi ratele la credite
„Produsele oferite de RBS România au urmat întotdeauna cererea şi trendul pieţei. Astfel, din decembrie 2008 şi până în prezent, dobânzile produselor de creditare RBS România au urmat un trend descendent. Ca urmare a evoluţiei dobânzilor, în iarnă s-a putut remarca o scădere a cererii pentru produse de creditare, dar în ultima perioadă observăm o creştere a interesului faţă de acestea”, ne-au declarat oficialii băncii.
La un credit de nevoi personale pe cinci ani, în lei, banca practica, în decembrie, o dobândă anuală efectivă (DAE) de 21,46%, iar în august aceasta a coborât până la 19,34%. Situaţia este similară şi la un credit de nevoie personale cu