Şeful diviziei real estate şi leasing al Erste Bank vorbeşte despre finanţări, randamente şi soluţii pentru o piaţă grav afectată de criză, în care băncile învaţă să fugă de proiectele speculative. Capital: În ce măsură şi când se poate vorbi despre o revenire a pieţei imobiliare? Cât de optimişti ar trebui să fim ca să ne gândim la aşa ceva? Richard Wilkinson: De obicei, evoluţia pieţei e ciclică, şi diferenţele dintre piaţa occidentală şi estul ş
Şeful diviziei real estate şi leasing al Erste Bank vorbeşte despre finanţări, randamente şi soluţii pentru o piaţă grav afectată de criză, în care băncile învaţă să fugă de proiectele speculative.
Capital: În ce măsură şi când se poate vorbi despre o revenire a pieţei imobiliare? Cât de optimişti ar trebui să fim ca să ne gândim la aşa ceva?
Richard Wilkinson: De obicei, evoluţia pieţei e ciclică, şi diferenţele dintre piaţa occidentală şi estul şi centrul Europei se reduc în fiecare an. Dar în economia globală actuală nimeni nu se poate ridica de unul singur, astfel că va fi nevoie de o combinaţie de factori care să conducă la revenirea pieţei.
Pe de o parte, piaţa office din ECE e departe de a fi acoperită, iar pe sectorul rezidenţial, spre deosebire de zona vestică, mai ales în ţări precum Spania sau Irlanda, nu a existat o perioadă foarte lungă de suprasolicitare a pieţei. Mai mult, componenta industrială şi logistică a pieţei e maximum la jumătate (pe unitate de retail) faţă de cât ar fi nevoie şi de cifrele despre care vorbim pe piaţa imobiliară din Occident.
Pe de altă parte însă, condiţiile economice s-au schimbat radical. Băncile care încă nu erau prezente în regiune au abandonat ideea intrării pe piaţă, iar expunerea fondurilor de investiţii cu activitate în domeniu a scăzut şi, în consecinţă, finanţarea este din ce în ce mai dificilă. Băncilor nu prea le mai place să finanţeze