Comentariu. La un an după războiul din Georgia, strategii ruşi cred că vechile diviziuni din timpul Războiului Rece reapar sub o altă formă. Europa Lărgită, care ar include şi Rusia şi Statele Unite, are nevoie de un nou tratat de pace – sau de un sistem de acorduri.
În noiembrie se vor împlini 20 de ani de la căderea zidului Berlinului. Dar încetarea confruntărilor din Europa ar putea fi doar temporară. Chiar dacă sfârşitul Războiului Rece în Europa a fost declarat de mult, adevărul este că acesta nu s-a terminat niciodată cu adevărat.
Atunci când Uniunea Sovietică s-a retras din Europa Centrală şi de Est, ruşii credeau că Alianţa nu va fi extinsă spre ţările pe care le părăsiseră. Noi speram că ne vom uni cu Europa şi că vom crea „o Europă unită şi liberă”. În definitiv, liderii SUA şi Germaniei îi promiseseră liderului sovietic Mihail Gorbaciov că NATO nu se va extinde spre Est.
Ofensiva NATO
După ce potenţiala „ameninţare militară” reprezentată de URSS a dispărut, valurile succesive de extindere ale NATO n-au mai servit unui scop militar sau ideologic. Logica Vestului legată de extinderea Alianţei era strict geopolitică – de a aduce fostele republici sovietice şi state socialiste din Europa Centrală şi de Est în sfera de influenţă politică şi economică a Occidentului.
Deşi Alianţa declarase iniţial că noii membri NATO au îndeplinit criteriile democratice şi militare, aceste standarde au fost abandonate atunci când NATO a început să invite chiar şi cele mai înapoiate şi corupte state să adere.
Mai mult, NATO nu numai că s-a extins, dar s-a şi transformat dintr-o alianţă anticomunistă defensivă într-o grupare ofensivă după ce a condus operaţiuni militare în Iugoslavia, Irak şi Afganistan. Extinderea NATO către graniţele Rusiei, inclusiv către ţări ale căror elite au complexe ist