Aproape în fiecare noapte o maşină este incendiată în capitala germană. De la începutul anului, a fost distruse 143 de vehicule, adesea mărci de renume. Acest tip de acţiune, în creştere evidentă de câţiva ani, este unul din mijloacele de exprimare favorite ale autonomilor, o mişcare anticapitalistă care nu se recunoaşte în partidele tradiţionale de extremă stânga. Autonomii îşi aleg cel mai adesea ca ţintă obiecte sau imobile din cartierul lor şi acţionează individual şi fără coordonare. Sunt greu de identificat de către poliţişti din cauza cagulelor şi a hainelor negre. După ce îşi dau jos ţinuta de luptă, autonomii îşi reiau viaţa normală.
Mulţi sunt tineri sunt studenţi şi provin din medii mai degrabă favorizate. Continuă să fie ataşaţi absenţei structurilor fixe - chiar dacă sunt mai puţini ostili acestora decât înainte - şi unei ideologii omogene: se află printre ei anarhişti, antifascişti sau ecologişti radicali.
Potrivit "Le Monde", tinerii, îmbrăcaţi în negru şi care îşi acoperă faţa cu cagule, s-au radicalizat de la summitul G8 de la Heiligendamm, din 2007. Dovadă, recentele înfruntări produse la Hamburg, la 4 iulie, şi la Berlin, la 1 mai. În Hamburg, aproape o mie de membri ai "blocului negru", cum mai sunt numiţi autonomii, au atacat forţele de ordine. Bilanţul incidentelor a fost de 67 de arestări şi 27 de poliţişti răniţi.
În mod tradiţional, lupta împotriva neonaziştilor îi unea pe majoritatea membrilor din "blocul negru". În prezent, ei sunt mai degrabă mobilizaţi de caracterul tot mai burghez al unor cartiere din Berlin.