Evaluatorii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fostul SAPARD – n.r.) sunt rotiţi în centrele regionale astfel încât fiecare să evalueze proiectele depuse de comunităţile din altă regiune. Nemulţumite de decizia Ministerului Agriculturii, autorităţile locale susţin că relocările de personal sunt făcute discriminatoriu, cinci regiuni fiind excluse din acest circuit. Printr-un ordin dat săptămâna trecută de directorul APDRP din cadrul Ministerului Agriculturii, Mihai Vădan, 10 experţi din cadrul Serviciului de verificare tehnică de la Centrul Regional APDRP Oltenia sunt relocaţi la centrul Constanţa, 10 experţi de la Constanţa sunt trimişi la Iaşi şi de la Iaşi, 10 experţi vor sosi la Craiova pentru o perioadă de cel puţin 10 luni.
Miza relocărilor sunt fondurile europene puse la dispoziţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, cu atât mai mult cu cât în cazul uneia dintre cele mai importante măsuri ale PNDR, măsura 3.2.2. destinată dezvoltării satelor, tocmai ce s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor. Experţii relocaţi vor evalua proiectele depuse de primăriile din regiunile gazdă pentru a vedea dacă se încadrează în condiţiile de finanţare.
„Nu ştiu cui foloseşte acest lucru”
Autorităţile locale din regiunile afectate de relocări sunt nemulţumite de mişcările dictate de la minister. „Vor să ajungem la o situaţie în care noi să îi radem pe cei din Constanţa şi cei din Moldova să ne radă pe noi?”, se întreabă preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
„Doljul a depus 62 de proiecte şi Oltenia 225 pe măsura 3.2.2., unde se ajunge şi la 3 milioane de euro pentru un proiect într-un sat. Se petrece un fenomen pe care nu-l înţelegem. Se face o luptă fratricidă, în sensul că se vor termina unii pe alţii. Practic lupta e între Oltenia şi Moldova, cele mai sărace regiuni”, consid