Mutatia unei gene explica de ce unii oameni dorm mai putin decat altii O echipa de cercetatori, coordonata de Ying-Hui Fu, profesor de neurologie la Universitatea California din Statele Unite, a descoperit, in timp ce lucra la un vast studiu despre somn, o anumita gena mutanta la o mama si la fiica acesteia, care nu reuseau sa doarma decat sase ore pe noapte, fara sa resimta oboseala. Timpul mediu de somn necesar unui individ este cuprins intre opt ore si opt ore si jumatate, dupa o zi de munca, si intre sapte si sapte ore si 45 de minute, dupa o zi de odihna. Analiza genei DEC2, care regleaza ciclurile somnului, a relevat o anumita modificare in cazul acestor doua persoane, scrie Romania Libera.
Radioterapia craniana are efecte negative asupra memoriei si atentiei Radioterapia folosita pentru tratarea tumorilor cerebrale risca sa produca un declin al functiilor mintale chiar si la multi ani dupa incetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii olandezi, publicat in revista The Lancet Neurology. Studiul a fost realizat pe un esantion de 65 de pacienti si a relevat faptul ca, la 12 ani dupa efectuarea tratamentului, persoanele care au facut radioterapie cerebrala se confruntau cu un risc mai mare de aparitie a problemelor de memorie si de atentie. Autorii acestui studiu considera ca medicii ar trebui sa renunte la folosirea radioterapiei in acele cazuri in care acest lucru este posibil, scrie Romania Libera.
Ce trebuie sa contina un mic dejun sanatos Iaurt cu fructe preparat acasa, sendvis cu sunca si legume de sezon sau un milkshake – sunt cateva sugestii de meniu pentru micul dejun, recomandate persoanelor care vor sa slabeasca de medicul Mihaela Bilic, cunoscuta drept nutritionista vedetelor din Romania. „Un exemplu foarte simplu si sanatos pentru masa de dimineata il poate constitui un iaurt mic, de 150 de grame, servit impre