Circa 17 milioane de afgani sunt chemaţi joi la urne să îşi aleagă preşedintele, pentru a doua oară în istoria ţării. Printre fraude electorale şi rebelii talibani care ameninţă că vor sabota alegerile, seful de stat în exerciţiu, Kamid Karzai, conduce în sondaje. Luni este ultima zi a campaniei electorale din Afganistan. Ales în 2004 şi candidat la realegere, preşedintele Hamid Karzai rămâne favorit în cursa electorală, însă campaniile dinamice ale unora dintre rivali mai ales cea a fostului ministru de externe, Abdullah Abdullah - ar putea duce la un al doilea tur de scrutin .
Potrivit unui sondaj publicat vineri, Karzai beneficiază de 44% din intenţiile de vot, fiind urmat de fostul său ministru de externe Abdullah Abdullah (26%), Ramzan Bashardost (10%) şi Ashraf Ghani (6%).
Principala întrebare care însoţeşte aceste alegeri este cât de democratice vor fi ele, în condiţiile în care majoritatea afganilor care trăiesc în mediul rural sunt analfabeţi şi obişnuiţi ca şeful de trib să ia decizii în locul lor. Citiţi aici
Abdullah a avut luni dimineaţă un miting spectaculos pe un stadion din Kabul, unde peste 10.000 de oameni au agitat steaguri, i-au scandat numele, iar un elicopter a împrăştiat manifeste electorale peste mulţime. " Vreţi să votaţi pentru un preşedinte care scoate din închisoare ucigaşi, care eliberază traficanţi de opiu? Eu voi lucra din greu pentru popor ", a spus candidatul.
La prima sa dezbatere televizată, Karzai a fost criticat duminică seară de adversari pentru strategia controversată de alianţe cu lideri militari , pe care a justicat-o prin apărarea interesului naţional şi a păcii. Timp de 90 de minute, Karzai a fost criticat de doi candidaţi campioni ai luptei anticorupţie - fostul ministru de finanţe Ashraf Ghani şi fostul ministru al planului, Ramzan Bashardost - pentru că a