Capacitatea padocurilor din Piatra Neamţ este limitată, motiv pentru care animalele sunt sterilizate şi eliberate din nou pe străzi.
Legea pentru protecţia animalelor interzice eutanasierea câinilor fără stăpân, cu excepţia celor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar. Conform prevederilor legale, pentru maidanezii sănătoşi ar trebui să existe un spaţiu special amenajat, unde să nu pună în pericol siguranţa pietrenilor şi unde să primească îngrijiri.
Reprezentanţii societăţii Salubritas, responsabilă cu serviciul de ecarisaj din oraş, susţin că nu pot face nimic mai mult. „Noi am mai lărgit suprafaţa padocurilor în primăvară, însă nu reuşim să strângem toţi câinii de pe străzi. Momentan, avem cam 50 de exemplare la adăpostul nostru, iar echipele ies pe teren în fiecare zi pentru a-i prinde pe cei care n-au fost încă sterilizaţi“, a declarat Tatiana Ciucanu, directorul societăţii Salubritas.
Numărul maidanezilor, în creştere
După ce sunt sterilizaţi şi marcaţi cu un crotal, câinii se reîntorc pe străzi. Cel mai adesea animalele rămân prin pieţe, prin spatele blocurilor ori prin cimitire, deranjând locatarii din zonă. În ultima perioadă, numărul „comunitarilor“ a crescut îngrijorător. Înmulţirea, potrivit oficialilor Salubritas, ar fi cauzată şi de pietrenii care au renunţat la animalul de companie şi i-au dat drumul pe străzi. În căutarea unui stăpân, câinii alungaţi se aciuează pe lângă blocuri şi devin uneori o povară pentru locatari.
„Am avut o căţea la scară pe care o hrănea o vecină. I-am spus s-o ia în casă şi s-o crească, dar a zis că lasă păr. Şi aşa a ţinut-o în faţa scării până ce-a intrat în călduri şi ne-am trezit cu zece câini care-i dădeau târcoale şi ne mârâiau pe noi. Atunci i-am chemat pe cei de la ecarisaj“, povesteşte Mariana Lazăr, administrator de firmă.
Iubitorii de animale, zgârciţi cu donaţiile