Declinul economic va continua şi în a doua parte a anului, când este posibil să asistăm la un număr crescând de falimente. Revenirea nu este posibilă înainte de 2010. Lucian AnghelEconomist-şef BCR Ce efecte va avea recenta decizie a Guvernului şi a Fondului Monetar Internaţional de a aloca următoarea tranşă de împrumut acoperirii deficitului bugetar, a cheltuielilor cu salariile şi pensiile? Banii vor ajunge tot la BNR, care îi va transforma în lei şi îi va da Ministerul
Declinul economic va continua şi în a doua parte a anului, când este posibil să asistăm la un număr crescând de falimente. Revenirea nu este posibilă înainte de 2010.
Lucian Anghel
Economist-şef BCR
Ce efecte va avea recenta decizie a Guvernului şi a Fondului Monetar Internaţional de a aloca următoarea tranşă de împrumut acoperirii deficitului bugetar, a cheltuielilor cu salariile şi pensiile?
Banii vor ajunge tot la BNR, care îi va transforma în lei şi îi va da Ministerului de Finanţe, iar BNR are capacitatea de a utiliza fondurile fără a crea dezechilibre în economie. Problema însă stă în structura cheltuielilor. Cum 60-70% din fonduri ajung în salarii şi pensii, structura nu este sustenabilă şi va trebui modificată. Iar nota de plată va veni anul viitor.
Va reuşi Guvernul să ducă la îndeplinire condiţiile impuse de FMI, ca ţinta de deficit bugetar de 7,3%? Sunt cifrele impuse de FMI realiste sau vor fi iarăşi derapaje ale indicatorilor?
FMI a arătat multă flexibilitate în acest an. Nu ştiu cum vor fi anul viitor reprezentanţii Fondului, dar acum au acceptat o majorare serioasă a deficitului bugetar. Bineînţeles, aceasta în condiţiile în care aceleaşi cifre le întâlnim şi în economiile dezvoltate. Drept pentru care, ar fi culmea ca Guvernul să nu se încadreze în aceste ţinte, având totodată şi ajutorul semnificativ al FMI.
Pornind de la ideea că efec