Poliţia a destrămat 21 de grupări infracţionale implicate în activităţi de criminalitate informatică, din cele 77 de care are cunoştinţă, în primele şapte luni ale acestui an, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Cei 447 de infractori pe Internet desfăşoară multiple activităţi ilegale, de la fraude cu cărţi de credit, la cele privind comerţul electronic şi sunt răspândiţi în întreaga ţară.
Şefii infractorilor recrutează mai ales tineri cu abilităţi dezvoltate în lucrul cu calculatorul, care pot uşor identifica noi moduri de operare şi produse ce pot fi fraudate, alături de sisteme informatice ce pot fi compromise. Aceştia sunt atraşi de perspectiva obţinerii de câştiguri materiale mari, într-un timp timp relativ scurt şi cu riscuri reduse.
Activităţi peste graniţă
Infractorii care provin din judeţele vestice şi sud-vestice ale României preferă să-şi desfăşoare activităţile infracţionale în Franţa, iar ce din Moldova în Marea Britanie şi Germania.
Poliţiştii au confiscat 538 de calculatoare, peste 270.000 de euro şi 138.000 de dolari, plus 1.787 de cărţi de credit falsificate. Ei au pus sechestru pe şase imobile şi 34 de autoturisme.
Speculează naivitatea internauţilor
Cele mai active zone ale ţării din punctul de vedere al criminalităţii informatice sunt Bucureşti, Alexandria, Râmnicu-Vâlcea, Craiova, Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Constanţa, potrivit IGPR.
Infractorii mizează pe naivitatea internauţilor, pe care îi păcălesc cu mailuri false sau promoţii cerându-le date confidenţiale despre conturile de card, cum ar fi numărul de card, data expirării şi codul PIN. Apoi, folosind aceste date, ei cheltuiesc banii altora, pentru propriul folos.
Hackerii români, cei mai temuţi în lume
Românii infractori cibernetici