La 23 august 1973, ATP a anunţat că românul este primul lider mondial. În acel an, el a câştigat la Roland Garros şi Masters, devansându-l pe australianul John Newcombe. Alături de Nadia Comăneci şi Gică Hagi, dar şi de Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi sau George Emil Palade, Ilie Năstase face parte din categoria românilor cunoscuţi şi apreciaţi pretutindeni în lume. Poreclit Nasty pentru stilul său rebel, îndrăgit datorită glumelor făcute pe teren şi în afara lui, compatriotul nostru a reinventat istoria tenisului în urmă cu patru decenii. Şi nu o spunem numai noi, ci şi specialiştii tenisului. „Năstase este cel venit să spargă tiparele, dând frâu liber tenisului spre totala sa recunoaştere publică. Pentru prima oară, sportul alb a avut un jucător cu suflet”, scria despre el ziaristul american Curry Kirkpatrick (Sports Illustrated).
Victorios în 87 de turnee, dintre care două de Grand Slam (Rolland Garros şi US Open), Ilie Năstase avea să cunoască unul dintre momentele importante ale carierei la 23 august 1973, când Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (ATP) l-a anunţat ca fiind primul lider mondial.
„Până atunci ierarhia era făcută de ziarişti, însă fiecare avea criteriile lui, ceea ce însemna şi subiectivism. La sfârşitul anului 1972, ATP-ul a anunţat că va alcătui un clasament pe computer. Când s-a făcut anunţul că sunt numărul 1 în lume nici nu mi-am dat seama că era 23 august, pe atunci ziua naţională a României. Aşa s-a nimerit. Oricum, cu acel clasament ATP-ul a făcut o treabă foarte bună”, a declarat campionul pentru „Adevărul Sporturi”.
Locul 2 după Smith, în 1972
Pentru acea poziţie Ilie Năstase nu a primit vreun premiu anume. Nici în bani, nici într-o altă formă. Cu toate că înregistrase o premieră, el era deja obişnuit cu poziţiile de top. În 1972, de pildă, fusese clasat pe locul 2 într