Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care prevede reducerea numarului de angajati de la primarii si consiliile judetene, una dintre cele mai afectate institutii fiind Primaria Capitalei, care ar putea pierde 400 din cei aproximativ 1.000 de angajati pe care ii are in prezent.
Organigramele institutiilor au fost subiectul principal al discutiilor de la sfarsitul saptamanii trecute dintre ministrul de finante Gheorghe Pogea si autoritatile locale, care au calculat ca guvernul ar economisi 125 de milioane de euro daca noile principii administrative vor fi puse in practica.
Reducerea cheltuielilor bugetare este unul din angajamentele principale ale Guvernului in discutiile cu Fondul Monetar International. FMI a cerut ca ponderea in PIB a cheltuielilor cu personalul sa scada de la 9% la sub 6%. Cheltuielile de personal au totalizat 24,9 miliarde de lei in primele sase luni din acest an, in crestere cu 12% fata de perioada similara din 2008.
In mai 2009, numarul celor angajati in administratia centrala era de 217 000, in vreme ce numarul total al bugetarilor este de 1,4 milioane.
Un functionar la 400 de locuitori
Asadar, potrivit discutiilor care au avut loc la Busteni, primariile din localitatile cu peste 10.000 de locuitori ar putea ramane cu 24 de functionari, in timp ce edilii de la comune cu pana la 1.500 de locuitori ar putea avea 12 functionari angajati, pentru orase nestabilindu-se normativele, au declarat surse oficiale.
In urma discutiilor purtate, in ultimele patru zile, la Busteni, de catre ministrul de finante, Gheorghe Pogea, ministrul admistratiei si internelor, Dan Nica, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, Liviu Dragnea, reprezentati ai ministerelor Educatiei si Sanatatii si presedintii tuturor structurilor administratiei publice locale din tara s-au stabilit normative priv