Programele convenite de Guvern cu partenerii sociali pentru relansarea economiei au rămas doar pe hârtie, îngropate în sertarele PSD şi PDL. Reducerea cotei de TVA pentru alimente, scutirea de impozit pe profitul reinvestit sau plata datoriilor statului către firme au fost amânate în repetate rânduri. Mai citeşte şi:
Fondul Monetar Internaţional va aloca României 1,4 miliarde dolari
FMI: Creditarea îşi va reveni în următoarele şase luni
La începutul acestui an, dialogul dintre Guvern şi patronate sau sindicate se purta în termenii cei mai amiabili şi măsurile anticriză erau convenite în deplin acord, rezultând un plan de acţiune cu mari şanse de izbândă în lupta împotriva crizei.
Nu patronatele au cerut, ci Guvernul a propus partenerilor săi sociali plata TVA la încasarea facturii, plata rapidă a datoriilor pe care statul le avea către companiile private, şi, în general, o relaxare rezonabilă atât a fiscalităţii, cât şi a birocraţiei. Să nu uităm de neimpozitarea profitului reinvestit, adoptată recent, după îndelungi tărăgănări.
În locul acestor măsuri, oamenii de afaceri s-au trezit cu o majorare anticipată a accizelor, în luna aprilie, şi cu un impozit minim (numit şi „forfetar“), în luna mai, al cărui rost nu-l mai cunosc nici măcar iniţiatorii.
În timp, au mai apărut şi alte propuneri, care de care mai generoase, cum ar fi reducerea cotei de TVA la alimente, aplicarea Codului de bune practici între furnizorii şi retailerii din hipermarketuri şi renunţarea la controversatul impozit minim. Toate aceste măsuri au fost prezentate ca fiind priorităţi pe termen scurt ale Guvernului, dar cu fiecare în parte s-a întâmplat apoi ceva: în locul adoptării normativelor aferente şi a normelor de aplicare, măsurile respective au rămas suspendate, motivându-se că astfel de decizii trebuie luate în cadrul Coa