Astazi la ora 17:00 expira termenul pana la care bancile de investitii pot depune oferte pentru a intermedia emisiunea de eurobonduri prin care Finantele intentioneaza sa imprumute de pe pietele internationale de capital 500 de milioane de euro.
Trezoreria doreste sa selecteze in aceasta etapa un lead-manager pentru aceasta emisiune, respectiv o banca de investitii care va consilia statul in scrierea prospectului emisiunii, stabilirea conditiilor in care obligatiunile vor fi emise si va cauta investitori.
Misu Negritoiu, seful ING Bank, spune ca banca va depune o oferta pentru a intermedia emisiunea Finantelor.
Emisiunea de eurobonduri derulata de stat in vara trecuta, prin care a atras 750 de milioane de euro pe zece ani, a fost intermediata de trei banci in calitate de lead-manager: UBS, CSFB si EFG Eurobank (care detine pe piata locala Bancpost). Totodata, Erste Bank, Alpha Bank, National Bank of Greece si Dexia au fost desemnate co-lead manager. Aceste banci sunt asteptate sa manifeste interes si pentru emisiunea de anul acesta. Acum statul doreste sa atraga fonduri pe o perioada mai scurta, de cinci ani.
Cand a vandut euroobligatiunile in vara trecuta, statul a acceptat sa plateasca o dobanda medie de 6,5% pe an, in conditiile in care prima de risc perceputa de investitori (reflectata in cotatiile CDS) era de 185 de puncte de baza.
Saptamana trecuta, cotatiile CDS (credit default swap, instrumente financiare prin care cumparatorul se asigura impotriva riscului de neplata a emitentului datoriei) pentru Romania au coborat la 248 de puncte de baza, respectiv cel mai scazut nivel inregistrat din toamna trecuta. In martie, cotatiile CDS atinsesera varfuri de peste 700 de puncte de baza.
"Este dificil sa spui in acest context ce este un moment bun (pentru a accesa imprumuturi de pe pietele internationale, n. red.). In termeni relativ