O alimentatie bogata in grasimi nu face rau doar taliei, ci si IQ-ului, a demonstrat un studiu recent efectuat in Marea Britanie.
Chiar daca a fost realizat pe cobai, rezultatele cercetarii sunt valabile si in cazul oamenilor, sustine Daily Mail, care citeaza specialistii ce au efectuat studiul. Nu e nevoie decat de o cura de mai putin de 10 zile pentru ca burgerii, kebabul sau chipsurile sa ti se urce la creier.
O alimentatie prea grasa afecteaza mai ales memoria pe termen scurt, facand creierul mai putin alert, spun cercetatorii de la Universitatea Oxford, care au observat aceste efecte pe rozatoarele supuse studiului.
Potrivit oamenilor de stiinta exista o legatura foarte stransa intre alimentatie si felul in care creierul si corpul functioneaza.
"Dietele celor din Vest sunt prin excelenta bogate in grasimi, fiind asociate cu complicatii pe termen lung, cum ar fi obezitatea, diabetul si problemele inimii; totusi, efectelor pe termen scurt ale acestor regimuri alimentare nu le-a fost acordata prea multa atentie", a declarat Andrew Murray, co-autor al cercetarii.
Adeptii alimentelor grase alearga mai incet, si nu din cauza burtii!
In cadrul testelor, s-a descoperit ca rozatoarelor hranite cu alimente grase le-a luat mai mult timp sa iasa dintr-un labirint prin care mai trecusera anterior, comparatic cu subiectii hraniti in mod adecvat.
In plus, in cazul soarecilor care mancasera gras s-a gasit o proteina care facea ca celulele sa foloseasca in mod mai putin eficient oxigenul, motiv pentru care acestea nici nu puteau alerga prea repede.
Rezultatele cercetarii sunt folositoare mai ales in cazul sportivilor, care ar trebui sa fie de doua ori mai atenti la alimentatie in timpul antrenamentelor.
O alimentatie bogata in grasimi nu face rau doar taliei, ci si IQ