Rudele celor 13 decedati in accidentul din comuna ieseana Scanteia au luat de la morga trupurile celor dragi si le-au dus acasa, pentru o inmormantare crestineasca. De la inceputul anului, microbuzele mortii au facut zeci de victime pe sosele.
Sase din cele 13 victime ale accidentului petrecut in localitatea ieseana Scanteia au fost inmormantate ieri. soferul microbuzului ucigas, in varsta de 26 de ani, cu sapte sanctiuni rutiere in ultimul an – si grav ranit in urma accidentului –, este cercetat de procurori pentru ucidere din culpa si catastrofa feroviara, deoarece nu a oprit la trecerea de nivel cu calea ferata. Din cauza inconstientei lui, microbuzul a fost lovit in plin de trenul accelerat Brasov-Iasi. soferul este banuit ca facea curse ilegale, deoarece firma careia ii apartine microbuzul nu avea licenta de transport pentru zona Scanteia, sustin anchetatorii. In plus, soferul nu are contract de munca la firma care detine microbuzul.
Inconstienta la volan este principala cauza a acestor tipuri de accidente, spune seful Politiei Rutiere, comisarul Lucian Dinita. Victimele accidentelor de circulatie din Romania considera insa ca vinovatia pentru carnagii le apartine nu doar soferilor, ci si guvernantilor, care nu iau masuri pentru stoparea genocidului de pe sosele si care permit circulatia pe drumurile publice a unor microbuze neomologate, transformate in vehicule de pasageri dupa ce initial fusesera vehicule de marfa. "Exista un comitet interministerial format din zece ministri care ar trebui sa ia masuri pentru prevenirea genocidului, dar aceste masuri lipsesc. Fiecare persoana decedata la Scanteia costa 300.000 euro, pentru ca in fiecare persoana statul investise niste bani si ea trebuia sa produca, sa contribuie la avutia nationala", spune prof. Marian Nedelescu, fost presedinte al Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie. Nedeles