Doar o treime din posturile scoase la concurs luna trecută au fost ocupate pentru că tinerii se angajează în localităţile unde studiază medicina.
Medicii cu experienţă sunt greu de găsit, iar tinerii absolvenţi se îndreaptă către spitalele din marile centre universitare, unde se angajează din timpul facultăţii. În ultima lună, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 36 de posturi de medici specialişti pentru spitalele din judeţul Suceava, pentru care s-au înscris doar 14 candidaţi. „Fiecare are o familie şi trebuie să-i găsească şi celuilalt partener un job, dacă se întoarce acasă, iar acest lucru este foarte greu. De obicei, până la 30 de ani, rezidenţii îşi cumpără o locuinţă de care, fără o primă de instalare sau alte facilităţi în alte localităţi, le e greu să se despartă“, a spus Simona Ştefan, medic rezident.
Dintre cei 14 medici care s-au înscris în competiţie pentru a profesa în judeţul Suceava, doar 11 au obţinut note de trecere. Aceştia îşi vor începe serviciul de la 1 septembrie, termen până la care vor fi confirmaţi pe posturi printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. „Cel care a ocupat postul de stomatolog este de loc din Galaţi şi a lucrat până acum în Iaşi. Acesta are avantajul ca este singur, nu a investit nicăieri într-o locuinţă şi a putut să se mute în Suceava”, a declarat Marinela Grădinaru, director coordonator adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Lipsa de personal calificat, o problemă veche
Judeţul Suceava se confruntă cu o gravă criză de medici specialişti, cu precădere în aria anesteziştilor, neonatologilor şi a diabetologilor. Cele mai vitregite specialităţi medicale sunt anestezia şi terapia intensivă unde au fost scoase la concurs şapte posturi. Spitalele sucevene mai au nevoie de şase urgentişti, trei diabetologi şi cinci neonatologi. La Spitalul Judeţean au mai fost scoase la conc