Aplicatiile noi la pensiile private facultative s-au diminuat de 5 ori fata de sfarsitul anului trecut.
Numarul de noi participanti la fondurile de pensii facultative (pilonul III) a scazut drastic in ultimele noua luni, de la izbucnirea crizei, ajungand in iunie la un minim de 2.100 de noi participanti la cele 11 fonduri de pensii care sunt in piata, de la un varf de 10.430 in decembrie anul trecut.
Potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), numarul total de participanti la care a ajuns piata pensiilor facultative era in iunie de aproape 170.000 de persoane, fata de 110.000 de persoane in iunie 2008. Numarul romanilor care au apelat, impreuna cu angajatorul, la aceasta forma de economisire pe termen lung, ramane astfel la un nivel foarte scazut, raportat la populatia Romaniei, de peste 20 de milioane de locuitori.
"Cred ca reiese clar din cifre ca avansul de pe piata pilonului III a incetinit considerabil din cauza crizei financiare. (...) Cred ca motivul principal pentru aceasta contractie este impasul cu care s-au confruntat companiile. Orientate pe reducerea costurilor, multe companii au decis sa amane oferirea angajatilor de pensii private facultative pana cand situatia economica in general si a firmelor in particular se va imbunatati", apreciaza Besim Jawad, manager general al Eureko Pensii.
Mai mult, numarul de noi participanti la pilonul III de pensii a fost "ajutat" si de noile fonduri de pensii care au intrat pe piata, precum Eureko, precizeaza Jawad.
In iunie anul trecut numarul fondurilor de pensii existente pe pilonul III era mai redus cu patru, in ultimul an intrand pe piata Concordia Moderat (administrat de Asirom), Eureko Confort (Eureko Fond de Pensii), Raiffeisen Acumulare (Raiffeisen Asset Management) si Stabil (Generali).
Piata pensiilor facultative este d