Este colegul din colţ care strâmbă din nas de fiecare dată când vine vorba de o ieşire cu gaşca de la serviciu. Antisocialul spune „pas“ şi proiectelor de echipă Antisocialul face parte din categoria colegilor toxici pentru că îi este aproape imposibil să se integreze în colectiv. Ceilalţi angajaţi îl recunosc uşor: este mai mereu singur în faţa calculatorului. Nu participă la petrecerile companiei, iar proiectele la care trebuie să lucreze împreună cu colegii i se par o corvoadă. Specialiştii dau verdictul: antisocialul trăieşte în lumea lui.
„Un candidat antisocial nu va avea un job care să implice foarte multă comunicare de genul slujbelor din relaţiile cu clienţii, ci mai degrabă joburi unde îşi poate desfăşura activitatea fără a interacţiona foarte mult cu colegii: IT, contabilitate, operatori de producţie, protecţia mediului“, spune Iuliana Badea, Sales Manager la Lugera & Makler.
La acelaşi birou, fără să se cunoască
În firmele cu mulţi angajaţi, acest personaj este uşor de recunoscut. „Şi eu am un coleg care se potriveşte profilului. Nu merge niciodată cu noi la masă, nu «participă» la glumele din birou. Lucrăm cu el de trei ani, dar nu ştim nimic despre viaţa lui“, spune Ioana Toma, angajată pe un post de contabil la o multinaţională. Pe colegul ei nu l-a văzut niciodată la o petrecere a companiei.
„Este greu să pătrunzi în universul lui. Uneori vorbim cu el şi parcă nu ne aude. Altfel, proiectele personale şi le duce la îndeplinire foarte bine“, mai spune tânăra. Un astfel de personaj nu există în orice colectiv, dar cu siguranţă putem identifica persoane cu un comportament înclinat spre cel antisocial, spun psihologii.
Avansează greu
Lipsa lui de comunicare îl trage în jos şi din punct de vedere profesional. „Legat de avansare, cred că antisocialul se va opri la un nive