Economia Japoniei a cunoscut o creştere economică pozitivă în cel de-al doilea trimestru, după ce s-a aflat timp de 12 luni în cea mai mare recesiune din ultimii 60 de ani. Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu 0,9% faţă de trimestrul precedent şi a înregistrat o progresie de 3,7% în ritm anualizat. Japonia este a treia ţară puternic industrializată, după Germania şi Franţa, care iese din recesiune, motivul fiind planurile masive de relansare economică care au stimula
Economia Japoniei a cunoscut o creştere economică pozitivă în cel de-al doilea trimestru, după ce s-a aflat timp de 12 luni în cea mai mare recesiune din ultimii 60 de ani.
Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut cu 0,9% faţă de trimestrul precedent şi a înregistrat o progresie de 3,7% în ritm anualizat.
Japonia este a treia ţară puternic industrializată, după Germania şi Franţa, care iese din recesiune, motivul fiind planurile masive de relansare economică care au stimulat investiţiile şi mediul de afaceri.
Cu toate acestea, economiştii apreciază că Japonia este în continuare departe de o revenire economică stabilă. Mulţi dintre ei nu exclud ideea ca în trimestrul al treilea sau al patrulea, economia niponă să revină pe minus, odată ce ajutoarele publice de stat se vor fi terminat.
Momentul adevărului: primul trimestru din 2010
Astfel, Kyohei Morita, economist la Barclays Capital din Tokyo, spune că adevăratul test de rezistenţă pentru cea de-a doua mare economie a lumii va fi susţinut între ianuarie şi martie 2010, când efectele măsurilor de relansare se vor atenua.
În ultimul raport referitor la situaţia economiei, banca centrală a Japoniei s-a arătat prudentă în a evalua performanţele economice. Instituţia a avertizat că rata şomajului va rămâne ridicată, iar populaţia va cheltui în continuare puţin, cu toate că situaţia economiei nu se va mai înr