A ajuns să lucreze la poligraf din pură întâmplare, iar acum descoperă autorii faptelor penale, acolo unde alţii dau greş. Are încredere deplină în aparatul cu care lucrează, chiar mai multă decât în oameni Profil
NĂSCUT
2 iulie 1969
Educaţie
Institutul Naţional de Informaţii, din cadrul SRI
Familie
Necăsătorit, doi copii de cinci şi nouă ani
Omul care are misiunea să îi prindă cu minciuna pe cei certaţi cu legea îşi împarte biroul din clădirea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, cu partenerul său de nădejde, poligraful. Fiecare zi de muncă pentru Adrian este echivalentă cu o excursie în cele mai ascunse cotloane ale psihicului uman.
A ajuns să lucreze cu poligraful, dintr-o pură întâmplare. „Din 2000 sunt în Galaţi. Până atunci am lucrat ca ofiţer de informaţii în cadrul UM 0215 şi la Criminalistică. În 2000, IPJ Galaţi a primit o donaţie de la poliţia din Melbourne, Florida, şi se punea problema cine să lucreze cu aparatul. Având în vedere că eram singurul psiholog din cadrul IPJ Galaţi, am primit această sarcină. Nu întămplător, deoarece nu eram străin în materie de poligraf” , îşi aminteşte Adrian Florin Vlăduţ.
I nfractori ca mieluşeii
Deşi, prin lege, un suspect nu poate fi obligat să fie supus unui test cu detectorul de minciuni, în general, în momentul în care apare această variantă, oamenii colaborează.
„Majoritatea acceptă, deşi refuzul nu implică probleme juridice. Dacă refuză, aproape sigur se fac vinovaţi de lucrurile de care sunt acuzaţi”, a spus subcomisarul Vlăduţ. La testare nu vin numai oameni paşnici şi prietenoşi. „Sunt testate şi persoane din penitenciar, cunoscute ca fiind foarte violente, dar aici la mine stau ca mieluşeii. Unii probabil cred că poligraful e ultima lor şansă de a-şi demonstra nevinovăţia”, spune Adrian Florin Vlădu