După foarte mulţi ani, echipajul de 8+1 rame al României nu va mai avea în componenţă nicio campioană olimpică. Din cauza retragerii în grup a „canotoarelor de aur“, tricolorele vor alinia la Mondiale o echipă tânără formată cu precădere din sportive medaliate la competiţiile junioarelor. Ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de la Beijing a reprezentat cântecul de lebădă pentru generaţia de aur a canotajului românesc.
După trei titluri olimpice consecutive în „proba regină” de 8+1 rame, România a trebuit să se mulţumească doar cu o medalie de bronz. Cu excepţia mezinei Eniko Barabas (23 de ani), toate celelalte componente ale bărcii de 8+1 au hotărât apoi să agaţe vâsla în cui. Între timp, Viorica Susanu (33 de ani) s-a căsătorit, Georgeta Andrunache (33 de ani) a devenit mămică pentru a doua oară, iar restul fetelor s-au apucat de antrenorat la cluburile unde erau legitimate sau şi-au găsit un alt rost în viaţă.
Antrenor din 2001 al lotului naţional, Mircea Roman a fost nevoit să caute repede soluţii de înlocuire a fostelor campioane cu fete tinere dornice de afirmare.
Aşa se face că actualul echipaj de 8+1 rame, care va reprezenta România săptămâna viitoare la Campionatul Mondial de la Poznan (Polonia), este format din sportive cu o medie de vârstă de doar 22 de ani, cu opt ani mai mică decât a fetelor din barca de la Beijing.
Suntem favoriţi la medalii
În ciuda vârstei fragede, canotoarele din noua generaţie au demonstrat deja în acest an că formează un echipaj redutabil. Tricolorele au obţinut, în iunie, locul 3 la regata de la München, iar recent au câştigat etapa de Cupă Mondială de la Lucerna.
Cronometrat în 6:10,76 minute, echipajul de 8+1 al României n-a dat nicio şansă celor din SUA (6:13,18 minute ) şi Olanda (6:13,49 minute), naţiuni care ne-au depăşit la Jocurile Olimpic