Este autoarea modelului de învățare ACT – Activare –Coordonare-Transfer, o abordare cooperativă, interactivă și pozitivă a modului în care se poate face educația tinerilor și formarea adulților.
Janina-Diana Pașaniuc este o fire voluntară. Când și-a pus ceva în cap vrea să și realizeze acel lucru. Asta a ajutat-o foarte mult în activitatea pe care o desfășoară de 14 ani în sectorul civic. „Când eram mică am hotărât să fiu vatman, apoi am pendulat între diferite domenii liberale, printre care și jurnalismul și am ajuns să fiu traine”, povestește tânăra. Nu crede în existența intrinsecă a unei chemări, dar a continuat să se inventeze până când a ajuns să se identifice cu profesia de trainer. Îi place atât de mult ceea ce face încât munca i-a devenit hobby. „Atunci când alegi să lucrezi în acest domeniu te metamorfozezi complet, nu știi unde se termină locul de muncă și unde începi tu. E o vocație, nu doar un alt job”, explică ea.
Life și ACT
Janina Pașaniuc a început să lucreze în sectorul neguvernamental ca simplu voluntar, la 14 ani. În 1999, împreună cu un grup de prieteni, a înființat Fundația Life, care realizează proiecte de dezvoltare a spiritului civic și voluntariat la nivel local. Cel mai mare succes l-a avut în 2000, când organizația lor a reușit să blocheze achiziționarea unui incinerator de deșeuri în Oradea, generator de poluare și toxine. „ Experiența și dezvoltarea profesională continuă m-au ajutat ca azi să fiu în postura de a împărtăși cu cei din jur, prin programe de formare în cadrul Asociației pentru Consultanță și Training ACT, pe care am înființat-o”, povestește ea mai departe.
Premieră națională
Fiind de atâta timp în sectorul neguvernamental, Janina Pașaniuc a învățat să își concentreze mintea pe training și procesele de training. Împreună cu echipa ei a realizat și testat o serie de met