A adresat primul câine când era în armată şi, înţelegând că asta vrea să facă în permanenţă, s-a angajat ca instructor canin. Acum este poliţist şi se ocupă de patrudepele Poliţiei Municipiului Ploieşti. Prietenia strânsă dintre Valentin Arsene şi câini a început în anul 1999. „Pasiunea a venit în momentul în care am dresat primul câine, la unitatea militară unde am fost soldat. Am văzut cum acţionează şi mi-a plăcut foarte mult. Era un câine de însoţire, tot un ciobănesc german, dar nu-mi mai amintesc cum îl chema, pentru că am avut foarte mulţi câini care mi-au trecut prin mână“, declară Valentin Arsene.
Şi i-au trecut câteva sute, câini de frontieră, cursanţi veniţi de la poliţie, de la jandarmi, de la Serviciul de Protecţie şi Pază, de la SRI, inclusiv câini de protecţie civilă, de descoperire a persoanelor prinse sub dărâmături.
„În anul 2000 am fost angajat în Centrul de Instruire a Câinilor Ciorani, ca instructor de câini, am activat acolo până în anul 2005, când s-a desfiinţat, apoi din 2005 sunt agent de ordine publică la Secţia de Poliţie nr. 1 Ploieşti“, explică Valentin Arsene.
Docilitatea şi loialitatea lor l-au captivat
„Atracţia faţă de câini a crescut pentru că mi-a plăcut foarte mult ceea ce fac, cum se supun, şi faptul că sunt foarte loiali. Am dresat anumite specialităţi de câini, începând cu însoţire-patrulare, urmă, detectare cadavre, detectare stupefinate, detectare tutun...“, povesteşte Valentin Arsene.
Satisfacţiile au venit în momentul în care a lucrat efectiv cu un câine şi a văzut cum acţionează. A fost plecat o lună de zile la frontieră, cu un câine antrenat pentru detectarea tutunului. Patrupedul a descoperit tutun în diverse locuri, chiar ascunzători noi folosite de contrabandişti. „Mi-a dat cea mai mare satisfacţie. Erau în baterii auto, cauciucuri, saci cu arpagic, rezervor, tetieră