Malurile Jiului sunt pline de tone de deşeuri menajere, chiar dacă ocupă primul loc în ceea ce priveşte calitatea apei din punct de vedere chimic şi biologic, conform unui raport al Administraţiei Naţionale Apele Române. O sută de studenţi din mai multe localităţi din ţară au participat săptămâna trecută la o acţiune de ecologizare a Jiului de Est, ce tranzitează oraşele Petrila şi Petroşani.
Cei 100 de tineri voluntari fac parte din Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), iar ideea de a face o campanie de ecologizare în Valea Jiului a venit după o excursie în masivul Parâng.
„Am fost într-o vizită aici şi am văzut că această zonă atât de frumoasă e extrem de murdară. Am mers la Bucureşti, le-am propus să facem o ecologizare şi studenţii au fost de acord. Este şi Parângul aici, o zonă ce trebuie promovată“, declară Alina Sandu, coordonator în cadrul UNSR.
În doar două zile, cei 100 de voluntari au adunat de pe malurile Jiului de Est câteva tone de gunoaie aruncate din gospodăriile aflate în apropiere de cursul râului.
Deşi voluntarii au sperat că prin puterea exemplului vor reuşi să-i înduplece pe oameni să nu mai transforme malurile în groapă de gunoi, imediat după ce au terminat o porţiune de curăţat, în urma lor câţiva localnicii şi-au aruncat gunoiul fără ruşine.
Miros insuportabil
„Nu au pic de ruşine, copiii ăştia au curăţat şi ei, parcă în ciudă, s-au dus şi au pus gunoi în urma lor. Dacă le spui, se supără. Eu am făcut o groază de adrese la Primărie să vină şi să pună aici în zonă câteva containere să nu se mai arunce gunoiul în Jiu. Pe lângă ăştia, mai vin şi noaptea cu maşinile şi aruncă gunoi aici. Ar trebui să se facă o pândă şi să-i prindă, pentru că vara nu poţi sta de miros. Este focar de infecţie şi nimeni nu se sesizează“, spune Ion M., unul dintre prop