Criza de lichidităţi aglomerează instanţele cu procese vizând recuperarea creanţelor. Cele mai indicate metode pentru declanşarea procedurii sunt somaţia, respectiv ordonanţa de plată. Contextul economic actual, pe fondul lipsei acute de lichidităţi din piaţă, face ca recuperarea creanţelor să devină una dintre preocupările cele mai importante ale companiilor. Dar lucrurile nu sunt simple. „Deşi legislaţia actuală pune la dispoziţia creditorilor mai multe proceduri
Criza de lichidităţi aglomerează instanţele cu procese vizând recuperarea creanţelor. Cele mai indicate metode pentru declanşarea procedurii sunt somaţia, respectiv ordonanţa de plată.
Contextul economic actual, pe fondul lipsei acute de lichidităţi din piaţă, face ca recuperarea creanţelor să devină una dintre preocupările cele mai importante ale companiilor. Dar lucrurile nu sunt simple. „Deşi legislaţia actuală pune la dispoziţia creditorilor mai multe proceduri simplificate şi rapide de recuperare a creanţelor, în practică, o astfel de procedură poate dura chiar şi câţiva ani“, spune Mihai Per, avocat în cadrul firmei Schoenherr şi Asociaţii. Creditorii se văd însă nevoiţi să apeleze din ce în ce mai des la deschiderea procedurilor de insolvenţă împotriva debitorilor. Dacă anul trecut au fost înregistrate circa 14.500 de cereri, pentru acest an, se estimează o creştere până la aproximativ 20.000 de cereri. „Tendinţa este ca societăţile creditoare să fie mult mai atente la recuperare, şi, în general, mai beligerante“, explică Ciprian Glodeanu, avocat la Wolf Theiss. Practic, deşi se cunoaşte faptul că recuperarea creanţelor ia timp, companiile au ajuns la limita răbdării şi a cash flow-ului, fiind astfel obligate să ia calea instanţei.
Presiune psihologică asupra debitorului
„Situaţia e destul de gravă. Multe dintre platformele industriale din ţară sunt în lichidare“, afirmă c