Dificultăţile în finanţarea proiectelor vor face ca finele acestui an şi 2010 să fie perioade de răscruce în tot sectorul energetic, declară reprezentanţii GE Energy.
"Efectele crizei, la nivel european şi global, vor fi resimţite, fără doar şi poate, şi în România. Există o scădere a investiţiilor în zona est-europeană, cauzată mai ales de dificultăţile de finanţare", a declarat directorul executiv al GE Energy pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, Carmen Neagu, citată de NewsIn.
Relansarea investiţiilor în domeniul energiei depinde, în mare măsură, de modul în care autorităţile vor reuşi să impulsioneze formarea unui cadru legislativ stabil şi sustenabil pentru direcţionarea investiţiilor în zonele de prioritate maximă pentru sectorul energetic.
Aceste zone de prioritate sunt definite prin politica energetică a UE, ale cărei ţinte pot fi reprezentate de directiva europeană "20/20/20". Aceasta presupune creşterea până la 20% a ponderii folosirii surselor regenerabile în producţia de energie electrică, reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon şi reducerea cu 20% a intensităţii de utilizare a energiei până în 2020.
Consumul final de energie electrică a fost mai mic cu 9,1% în prima jumătate a anului, ajungând la 24,1 TWh, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Scăderea consumului final este cauzată de diminuarea puternică a cererii din partea marilor consumatori industriali, în condiţiile în care ponderea acestora în totalul consumului este de peste 60%. Mai mult, consumul înregistrat de populaţie, care reprezintă 19% din total, a crescut cu 8% în perioada studiată.
Producţia a fost, de asemenea, în scădere cu 11,6%.