Accidentul mortal de săptămâna trecută, din comuna ieşeană Scânteia, pune din nou pe tapet problema transfuziilor de sânge din România. Cei doi răniţi, care au supravieţuit catastrofei soldate cu 14 morţi, au nevoie de mult sânge. Medicii au cheamat oamenii să doneze. Sursa: EVZ
Peste 100 de persoane au răspuns la apelul lor şi s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi pentru a dona sânge, după ce au aflat de la televizor că este mare nevoie.
Problemele din sistem
În sistemul medical lipseşte de multe ori sângele care ar putea salva vieţi. „Avem nevoie de un sânge curat, tânăr”, spune Aimee Bugner, care conduce Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS) din Bucureşti.
Problema este însă că prea puţini tineri ştiu cât bine pot face prin donarea de sânge. Lipsa informării merge mână în mână cu lipsa campaniilor de promovare, mai ales din partea Ministerului Sănătăţii, care nu dă bani pentru campanii private. Spre exemplu, FDBS a realizat o campanie pe mai puţin de 1.000 de euro, cu ajutorul unor tineri publicitari care au fost de acord să lucreze gratis pentru cauza donării de sânge.
„Când vine vorba de donat sânge, parcă trebuie să stai să te gândeşti un pic”, spune Aimee Bugner, care precizează cât de greu merg lucrurile în sistem, mai ales după recenta tăiere de sporuri efectuată de Ministerul Sănătăţii în numele economisirii de bani.
„Salariul unei asistente care lucrează uneori cu sânge infestat este de 700 de lei pe lună acum”, mai spune aceasta. Efectul măsurii guvernului a fost că unii angajaţi din sistem s-au pensionat, iar cei tineri şi-au găsit alte locuri de muncă. În Bucureşti au rămas acum şapte, opt laboranţi, iar la centrele de transfuzie din ţară, doar câte unul.
Tăierea sporurilor reduce numărul de donatori
Odată cu tăierea sporuril