Toyota Urban Cruiser s-a lansat pe pietele europene in luna mai 2009, fiind un model de segment B cu tractiune fata sau integrala destinat mediului urban.
Urban Cruiser este disponibil in doua variante de motorizare, motorul pe benzina Dual VVT-i (temporizare variabila a distributiei) de 1,33 litri 101 CP cu tehnologie Stop & Start si motorul diesel D-4D de 1,4 litri 90 CP. Transmisia este manuala in 6 trepte pentru ambele motorizari. Modelul este disponibil cu trei variante de echipare: Terra, Luna, Sol.
Am condus 400 km modelul Urban Cruiser cu motorizarea pe benzina si echiparea Luna, care este disponibil la un pret de 17.020 euro cu TVA. Consumul mixt a fost de 6,5 litri la 100 km.
Viteza maxima pentru motorizarea de 101 CP benzina este de 175 km/h, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h se face in 12,5 secunde. Emisiile CO2 sunt de 129 g/km.
Urban Cruiser imbina aspectul robust al unui vehicul all-road Toyota cu dimensiunile compacte, adaptate mediului urban si aspectul practic al masinilor in 5 usi. Modelul are 3,93 metri lungime, 1,72 metri latime si 1,52 metri inaltime (1,54 m in varianta AWD). Pentru un aspect robust, varianta AWD ofera setul de ornamente „SUV” destinat intregii parti inferioare a masinii.
Noul model Toyota este foarte manevrabil in oras, insa pe soselele denivelate din extraurban sau in curbe se simte putin instabil la peste 100 km/h, din cauza formei si a greutatii reduse de circa 1.150 kg. Masina este destinata orasului prin dimensiuni, motorizari mici si consum redus.
Foarte bun in oras este sistemul Stop & Start care opreste automat motorul cand vehiculul stationeaza la semafor, reducand astfel consumul de carburant si emisiile de CO2.
Interiorul arata bine, comenzile sunt amplasate ideal, insa nu au impresionat materialele folosite pentru fetele usilor si bord.
Urban Cruiser este echipat in s