Un raport al Administraţiei Penitenciarelor privind sinuciderile în închisori a fost înmânat marţi ministrului francez al justiției. Raportul fusese comandat chiar de Michèle Alliot-Marie acum două săptămâni pentru a stabili o analiză retrospectivă a sinuciderilor înregistrate de la începutul anului.
Numărul sinuciderilor înregistrate de la începutul anului în închisorilor franceze este prima necunoscută. Ministerul justiţiei vorbeşte de 75 de morţi în timp ce diverse asociaţii evocă cifre între 88 şi 92 de decese.
Explicaţia provine din faptul că deîndată ce un prizonier încearcă să-şi pună capăt zilelor, dacă mai trăieşte după tentativă el este transportat repede la spital unde, dacă moare, nu mai este contabilizat de Administraţia Penitenciară.
O lacună pe care de acum încolo o vor remedia responsabilii francezi. Responsabili care, indiferent de modul de calcul al morţilor, sunt de acord să recunoască o creştere a numărului de sinucideri în închisorile franceze.
În medie, de la întâi ianuarie şi până azi, la fiecare trei zile un deţinut s-a sinucis în Franţa. Cu alte cuvinte, dacă extrapolăm calculul pe ultimul deceniu, "o mie de tineri au fost condamnaţi de zece ani încoace la pedeapsa cu moartea" afirmă un doctor specializat în medicina penitenciară şi autor al unui recent raport asupra chestiunii. Louis Albrand denunţă condiţiile de încarcerare "lamentabile" din închisori şi cere măsuri urgente. Apelul său riscă să nu fie suficient de bine auzit şi înţeles.
Pentru moment, ministrul justiţiei promite mai multă transparenţă în privinţa fenomenului sinuciderilor. De două ori pe an se vor recenza tentativele din închisori şi se vor lua în calcul toate decesele, nu numai cele înregistrate în incinta penitenciarului. De asemenea se va forma mai bine personalul iar familiile vor fi luate mai mult în seamă şi implicate în prevenţie. "Senti