Reluarea creşterii PIB-ului a generat o aprigă dezbatere electorală între putere şi opoziţie privind nivelul de trai al populaţiei. Sursa: Reuters
Ieşirea Japoniei din recesiune reprezintă o veste bună pentru premierul conservator Taro Aso, dar noua realitate economică nu mai poate opri ascensiunea opoziţiei, cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor legislative din 30 august. Statul nipon a avut o creştere economică de 0,9 la sută în cel de-al doilea trimestru al anului, după cinci trimestre consecutive de regres. Aso, la mare distanţă în sondaje de democratul Yukio Hatoyama, s-a grăbit să pună revenirea pe plus a celei de-a doua economii a lumii pe seama pachetului său de măsuri adoptat imediat după venirea la putere, în septembrie 2008. Guvernul conservator de la Tokio a pom pat echivalentul a cinci procente din PIB pentru stimularea consumului şi relansarea industriei auto.
Prea mulţi şomeri
Japonia este cel de-al treilea stat puternic industrializat, după Germania şi Franţa, care a anunţat reluarea creşterii economice. Şomajul a atins însă în iunie cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, şi anume 5,4 la sută. Numărul şomerilor a crescut cu peste 30 de procente într-un singur an, iar oferta de locuri de muncă este tot mai săracă, după cum au arătat statisticile publicate la sfârşitul lunii iulie.
Contraargumentele opoziţiei
Analiştii au apreciat că anunţul constituie un avantaj electoral pentru Aso, dar unul care vine destul de târziu, pentru că japonezii de rând nu vor simţi prea curând beneficiile creşterii economice. Un argument invocat şi de Hatoyama, liderul Partidului Democrat din Japonia (PDJ), care acuză guvernarea conservatoare că a redus considerabil nivelul de trai al japonezilor.
„Domnul Aso susţine că Japonia întrezăreşte semnele unei relansări economice, dar po