Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a afirmat că România a primit deja peste două miliarde de euro doar din fonduri structurale, pe lângă celelalte finanţări europene, astfel încât este exclus ca noul stat membru să fie contribuitor net la bugetul UE. " Din totalul de 32 de miliarde de euro alocate României pentru perioada 2007-2013, 20 de miliarde reprezintă fonduri structurale, din care România a primit deja, începând cu 2007, peste două miliarde plăţi în avans şi rambursări pentru proiecte în curs ", a declarat Dennis Abbott, purtător de cuvânt al comisarului european pentru politică regională, citat de NewsIn.
" În acest context, ideea că România ar fi contribuitor net la bugetul UE este foarte departe de adevăr ", a subliniat Abbott.
Spre deosebire de alte ţări - cel mai notabil exemplu fiind Spania - unde CE nu a aprobat încă toate aşa-numitele programe operaţionale sub care se desfăşoară proiectele cu finanţare din fonduri structurale, România are deja aprobate toate cele şapte programe-cadru. " Asta înseamnă că CE poate rambursa fără întârziere cheltuielile eligibile, adică în termen de 30 de zile de la data primirii lor ", a explicat Abbott.
Câteva mii de proiecte se află deja în curs de implementare în România, astfel încât nivelul plăţilor şi rambursărilor va creşte considerabil în următorul an.
" Desigur, felul cum sunt utilizate fondurile UE şi viteza cu care aceşti bani ajung la beneficiari, este în primul rând responsabilitatea autorităţilor naţionale ", a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt.
Defalcate pe ani, fondurile structurale alocate României cresc progresiv, de la 1,3 miliarde de euro în 2007 şi 1,9 miliarde în 2008 la 2,6 în 2009 şi peste trei miliarde în 2010. Aşa-numita regulă N+3 ce se aplică până în 2010, înseamnă că aceşti trebuie solicitaţi spre rambu