Presedintele SUA Barack Obama se pregateste sa renunte la cea mai importanta propunere din reforma sistemului de sanatate american - aceea a infiintarii unui sistem public de sanatate - potrivit declaratiilor secretarului american de sanatate Kathleen Sebelius.
Obama a facut din reforma sistemului de sanatate prioritatea primului sau an de mandat. Liderul SUA doreste sa micsoreze costurile din sistemul de sanatate si sa promoveze un sistem care sa-i asigure medical pe cei 46 de milioane de americani care nu beneficiaza in prezent de acest serviciu. Viziunea sa a fost catalogata de conservatori drept socialista, pentru ca ar reforma din temelii actualul sistem de sanatate bazat pe polite de asigurare, trecand povara costurilor medicale pe spatele companiilor private.
Planul lui Obama a dat nastere unor dezbateri foarte aprinse intre democratii si republicanii din Congres in principal din cauza costului sau ridicat: 1.000 de miliarde de dolari in zece ani de zile. Republicanii, aflati in opozitie, sustin ca reforma din Sanatate a lui Obama va mari si mai mult deficitul bugetar al SUA, estimat in 2009 la 1.800 de miliarde de dolari.
In ciuda pozitiei ferme a lui Obama de a pune in aplicare reforma pana la sfarsitul anului, lucrurile iau acum o alta intorsatura. Secretarul de stat american pentru sanatate Kathleen Sebelius a declarat ca sistemul public de sanatate, numit si "optiunea publica", nu este "un element esential" in reformarea sistemului.
"Cred ca esentiale sunt alegerea si competitia. Sunt convinsa ca la final, reforma din Sanatate le va avea pe amandoua", a declarat Sebelius.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca presedintele se gandeste la alternativa unor cooperative non-profit detinute de consumatori, care sa vanda asigurari in concurenta cu industria privata.
Propunerea este acum studiata de Com