O comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Turismului, ai Consiliului Judeţean Constanţa, SMURD Constanţa şi ai Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti din România a demarat pe litoral o amplă acţiune de evaluare a salvamarilor ce îşi desfăşoară activitatea de la Năvodari la Vama Veche. Acţiunea a început ieri, cu evaluarea salvamarilor din Vama Veche şi 2 Mai, precum şi a celor din Costineşti, şi se va finaliza la sfârşitul săptămânii.
Salvamarii vor trebui să treacă două probe: una teoretică, în care vor răspunde unui test de specialitate, cu întrebări specifice activităţii de salvare şi resuscitare, precum şi una practică, după un program bine stabilit, în cadrul căruia vor trebui, contra cronometru, să plece cu caiacul pe mare, până la un punct fix, ulterior să „salveze" cu pluta de intervenţie o persoană aflată în pericol de înec şi să o resusciteze. În finalul evaluărilor, câte un echipaj de la fiecare dintre asociaţiile de salvamari de pe litoral va fi selectat pentru a participa la o competiţie ce va desemna cei mai buni salvatori de pe litoral.
„Anul acesta evaluarea a demarat ceva mai târziu, însă 2.010 salvamari vor fi evaluaţi la început de sezon. Ceea ce ne dorim este ca, la fel ca şi salvamontiştii, salvamarii să poată figura în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România) şi să aibă salarii decente. Mai mult, vrem ca aceştia, în lunile în care nu funcţionează, să poată participa la cursuri de specialitate şi, în final, să putem înfiinţa o Asociaţie Naţională a Salvamarilor, după modelul celor de la Salvamont, care să îi cuprindă nu doar pe cei de la Marea Meagră, ci şi pe angajaţii ştrandurilor şi pe cei ce activează orinde există o plajă amenajată", ne-a declarat directorul general adjunct din cadrul Direcţiei Generale de Control, Autorizare şi Privatizare de la Ministerul Turismului, Dorin Gherghina.
Responsab