La câţiva ani după ce a făcut armata la ISU Prahova s-a gândit să-şi facă o meserie din lupta cu focul şi este unul dintre cei mai buni pompieri civili din ţară. Pompierii profesionişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino“ Prahova nu sunt singurii oameni din judeţ a căror meserie îi ţine în permanenţă în alertă, gata oricând să se lupte cu focul. Pompierii civili au parte şi ei de acelaşi surplus de adrenalină, de aceeaşi muncă periculoasă. Ploieşteanul Daniel Tusluc este unul dintre aceşti bărbaţi antrenaţi să înfrunte primejdia.
În perioada 1993-1994, a efectuat stagiul militar la Detaşamentul de Pompieri nr. 1 Ploieşti. Nici prin cap nu-i trecea că, peste ani, avea să ajungă să câştige o pâine din practica ce-i va deveni meserie. „Ţin minte că am fost la un incendiu mai de amploare şi când am intrat într-o cameră, după ce am stins focul, am văzut pe un perete telefonul fix care se topise. Plasticul se prelinsese pe perete. Era o imagine stranie. Să fii pompier nu e tocmai uşor, am înţeles asta încă de atunci“, povesteşte Daniel Tusluc.
A devenit pompier civil
Dar anii au trecut şi clipele frumoase petrecute în armată nu i-au ieşit din minte. Aşa s-a hotărât să se facă pompier civil. „Din anul 2004, de când s-a infiinţat echipa societăţii Protector Totalservice SRL, formaţiunea de pompieri civili ce acţionează în cadrul Rafinăriei Lukoil Ploieşti, îmi desfăşor activitatea în această unitate“, spune Daniel Tusluc. Experienţa acumulată, atât în timpul armatei, cât şi în ultimii ani, ca salariat, l-au făcut să creadă că meseria de pompier este una dificilă, care nu este la îndemâna oricui.
„În orice clipă te poţi întâlni cu pericolul şi trebuie să fii pregătit să faci faţă situaţiei, oricărei situaţii. Ca militar am participat la acţiuni de stingere a incendiilor din societăţi comerc