Statele din Europa Centrală şi de Est dau semne că pot urma exemplul mai multor ţări vest-europene care încep să iasă din recesiune, susţin mai mulţi analişti economici, citaţi de „Deutsche Welle”, în pagina electronică.
„Polonia şi Slovacia s-au descurcat mai bine decât vecinii lor în primul semestru al acestui an. Statele baltice se confruntă cu situaţia cea mai grea, în timp ce România, Bulgaria şi Ungaria sunt undeva la mijloc”, a declarat, pentru AFP, analistul Aurelian Dochia.
Polonia se aşteaptă, anul acesta, la o creştere a PIB-ului cu 1 la sută, iar Slovacia a raportat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 2,2 la sută. „Este o veste bună. Rezultatele economice au fost mai bune decât ne aşteptam”, spune Juraj Valachy, analist la Tatra Bank.
La rândul său, Cehia a înregistrat o creştere economică de 0,3 la sută în trimestrul al doilea al anului curent şi a anunţat că a ieşit din recesiune.
România, Bulgaria şi Ungaria mai au încă probleme
Economia României s-a contractat cu 1,2 la sută în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, ceea ce reprezintă totuşi un progres faţă de scăderea de 4,6 la sută a PIB-ului din primul trimestru. Nici Ungaria, prima ţară din UE care a apelat la un împrumut de la FMI, nu a depăşit perioada de recesiune economică. PIB-ul a scăzut cu 2,1 la sută în trimestrul al doilea, după ce în primul scăzuse cu 2,6 la sută.
Probleme mai mari are însă Bulgaria, a cărei economie s-a contractat cu 4,8% în trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar autorităţile de la Sofia ar putea fi nevoite să recurgă la sprijinul FMI.